Zonneboiler

Zonnewarmte vangt het invallende zonlicht op en zet het om in warmte om het sanitaire water en/of verwarmingsondersteuning op de gewenste temperatuur te krijgen. De zonnecollectoren verwarmen het koude leidingwater tot een temperatuur die kan liggen tussen 10° en 90°. De term zonneboiler wordt vaak gebruikt om de hele installatie te omschrijven, maar slaat eigenlijk enkel op een belangrijk component van uw installatie.

Werking

Hoe werkt zonnewarmte?

Zonnecellen in thermische systemen werken helemaal verschillend dan fotovoltaïsche zonne-energiesystemen.

Een zonnecollector vangt het invallende licht op en zet het om in warmte. Een warmtetransporterende vloeistof brengt de zonnewarmte tot bij de boiler. In de boiler wordt de zonnewarmte afgegeven aan het koude sanitair water waarna de vloeistof opnieuw vertrekt richting zonnecollector om zich opnieuw op te warmen. Een circulatiepomp zorgt voor het rondpompen van de warmtetransporterende vloeistof. In de boiler wordt het warme water bewaard tot gebruik. Een naverwarmingsysteem kan het water indien nodig op de gewenste temperatuur krijgen. Een regelaar zorgt voor de aansturing van de circulatiepomp en de beveiliging van de installatie.

Soorten collectoren:

Naakte absorber

Ideaal voor lage temperatuurtoepassingen om bijvoorbeeld de temperatuur in een zwembad met 5 à 10 graden te laten stijgen.

Voordelen:

- Geen dure beglazing, omkasting en isolatie
- Geen warmtewisselaar
- Bestaande filterpomp gebruiken als circulatiepomp

Vlakke plaatcollectoren

De vlakke plaatcollector is een duurzaam systeem ideaal voor sanitair warm water en verwarmingsondersteuning. Belangrijk is de spectraal selectieve laag, waarbij die zorgt voor een optimaal collectorrendement.

Voordelen

- Optimaal collectorrendement
- Spectraal selectieve laag verhoogt absorptie en beperkt de emissie
- Prijs-kwaliteit uitstekend

Vacuümcollectoren

Geschikt voor hoge temperatuurtoepassingen bij verwarming, absorptiekoeling, industrie. Vacuümcollectoren beschikken over een hoge isolatiegraad waardoor convectieverliezen praktisch vermeden worden.

Voordelen

- Montage verticaal of horizontaal (+0° tot 90°)
- Gemakkelijke montage van de afzonderlijke buizen.
- Buizen kunnen naar de zon gericht worden, max. 20°


Voordelen zonnewarmte

- (Voor)verwarming voor de aanmaak van sanitair en/of cv-water
- Korte terugverdientijd van 4 à 10 jaar
- Onuitputtelijke energiebron
- Duurzame installatie van 20 jaar
- Energiebesparing tot 60% mogelijk
- Ondersteuningsmaatregelen van de overheid

Wenst u meer info? Aarzel niet om contact op te nemen, wij helpen u graag verder!