Houtketel

Verwarmingsketel op (stuk)hout, pellets en/of snippers

Met een houtketel verwarm je veilig, onafhankelijk en duurzaam je woning of je sanitair water. Die gezellige warmte krijg je door de verbranding van houtpellets, houtsnippers of stukhout. Hiermee verwarm je 100% CO2-neutraal en lever je een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu. Bovendien bespaar je ook nog eens 50% op stookkosten in vergelijking met traditionele energie.

Soorten

- pelletketels
- houtketels
- stukhout

Werking

Hoe werkt een houtketel?

Een houtverwarmingsketel werkt op eenzelfde manier als een hoge rendement stookolie of gasketel. Voor de verbranding is er echter geen fossiele brandstof nodig maar duurzame houtpellets, houtsnippers (ook hakselhout genaamd) of stukhout. Hoe werkt het? Een vijzel haalt automatisch de houtpellets of –snippers op uit de voorraadruimte en voert die in een verbrandingskamer. In functie van de warmtebehoefte zal de houtketel traploos moduleren en de warmteproductie aanpassen aan de vraag.Een houtketel kan zowel dienen om de centrale verwarming op te warmen als het sanitair warm water. Precies omdat men enkel houtafval verbrandt, wordt er geen extra CO2 de lucht ingestuurd. Opgepast, wie overschakelt van stookolie naar houtpellets heeft voldoende berging voor de voorraad houtpellets nodig.

Voordelen houtketel op pellets, snippers of stukhout

- Bespaar 50% op stookkosten
- Verbrandingsrendement van 95%
- (semi)-automatische pellettoevoer
- Milieuvriendelijk want CO2-neutraal
- Voldoende biomassa beschikbaar
- Eenvoudig programmeerbaar eventueel vanop afstand
- Onderhoudsvriendelijk
- Houtprijs stabiel
- Inpasbaar en combineerbaar met elk verwarmingsysteem
- Perfect combineerbaar met thermische zonne installaties

Hout als brandstof
Hout als brandstof voor optimale verbranding

Hout dat gebruikt wordt als brandstof voor een houtketel hoort onbehandeld te zijn. Maar er zijn nog aan een aantal andere voorwaarden die cruciaal zijn voor een optimale verbranding: de grootte, asgehalte, vochtgehalte en calorische waarde spelen allemaal een rol voor een optimale verbranding. Dat wil zeggen dat het hout gemiddeld 30 mm groot mag zijn in driedimensionale vorm.

1. Houtpellets

Het gemiddelde vochtgehalte van pellets bedraagt 7% en ook daar heb je verschillende kwaliteiten in. Pellets hebben een langere verbrandingsduur dan houtsnippers of hakselhout waardoor men de voorraadkamer minder vaak moet aanvullen.

2. Houtsnippers

Wie kiest voor houtsnippers of hakselhout heeft meer ruimte nodig dan houtpellets. Ook heb je qua hoeveelheid meer houtsnippers nodig dan pellets om een zelfde ruimte te verwarmen. Houtsnippers worden ook niet in de voorraadkamer geblazen zoals bij houtpellets, maar manueel opgeschept. Zorg er dus voor dat je voldoende ruimte hebt voor de toevoer van houtsnippers.

3. Stukhout

Met stukhout bedoelen we houtblokken, grof hakhout of houtafval afkomstig van houtverwerkingsbedrijven of schrijnwerkerijen. Achtergebleven paletten, ramen of deuren kunnen dus gerust als stukhout behandeld worden. Nagels in het hout vormen geen bedreiging voor de verbrandingskamer, maar vermijd wel gelakt houtafval. De componenten van je houtketel kunnen hierdoor beschadigd raken.